Saturday, July 21, 2012

Jerawat?

Assalamualaikum.
Setelah lebih setahun tidak menulis di blog ini, insyaAllah saya cuba mulakan momentum untuk terus berkongsi ilmu perubatan, agar ilmu ini bermanfaat buat rakan-rakan pembaca.

Kali ini saya cuba kongsikan serba sedikit berkenaan jerawat, salah satu masalah yang sering mengganggu remaja diluar sana, terutama pelajar di sekolah menengah. Disebabkan dalam Special Study Module di fakulti, kumpulan saya membuat kajian berkenaan tajuk ini, maka menjadi satu tanggungjawab ke atas diri ini untuk kongsikan serba sedikit ilmu.

Jerawat mempunyai beberapa bentuk. Pertama adalah comedones, iaitu jerawat kecil yang lebih dikenali sebagai whitehead dan blackhead. Kemudian ada bentuk papules, pustules (bernanah), cyst (mengandungi cecair) dan nodules (jerawat batu?). Jerawat bukan sahaja dibahagian muka, malah di dada, bahu dan belakang badan juga.
Acne Basic

Bagaimana jerawat terbentuk?
Berdasarkan kajian-kajian, ada 4 faktor bagaimana ia terbentuk. Pertama adalah penghasilan minyak yang banyak (sebum). Kedua disebabkan oleh peningkatan bacteria Proprionobacterium acnes. Ketiga ialah pembentukan sel-sel baru menutupi rongga kulit. Yang terakhir adalah keradangan (inflammation), yang juga disebabkan oleh bacteria.

Terdapat banyak risiko yang boleh membawa kepada pembentukan jerawat. Salah satu faktor yang kuat dan signifikan adalah keturunan. Banyak kajian mnunjukkan mereka yang mempunyai ibu bapa yang berjerawat atau pernah berjerawat, akan turut mempunyai jerawat.

Adakah makanan menyebabkan jerawat meningkat? Stress?
Banyak kajian telah dilakukan dan menunjukkan keputusan yang berbeza-beza. Antara kaitan yang signifikan kepada peningkatan jerawat adalah pengambilan makanan berkalori tinggi. Susu didapati mampu memberi kesan, terutama susu skim, namun kaitannya agak lemah. Makanan yang berminyak, kacang dan coklat didapati tidak berkait penting dengan perkara ini, walaupun masyarakat selalu menyatakannya.

Stress atau tekanan perasaan didapati mampu menyebabkan peningkatan jerawat. Ada kajian dikalangan pelajar di Singapura menunjukkan hasil positif antara jerawat dan tekanan menghadapi peperiksaan. Disamping itu, jerawat juga didapati mampu menyebabkan tekanan pada orang tersebut.

Adakah jerawat boleh dirawat?
InsyaAllah boleh. Antara rawatan yang dicadangkan adalah menggunakan krim (topical treatment), dan antibiotik. Pakailah krim yang mengandungi bahan-bahan yang disenaraikan dalam website dibawah ini. Antara bahan tersebut adalah Benzoyl Peroxide, Tretinoin, Adapalene, Azelaic acid dan Tazarotene. Terdapat juga produk yang menggabungkan bahan-bahan tersebut dan didapati lebih baik.
Topical Treatment Options

Cara rawatan lain adalah physical dan laser therapy, yang boleh kita dapati daripada pakar kulit (dermatologist) yang berdekatan dengan kawasan kita. Jika mempunyai jerawat yang teruk, atau penyakit kulit yang lain, carilah mereka untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Penggunaan pencuci muka (facial cleanser) bukanlah rawatan terbaik, tetapi mampu membantu serba sedikit dalam mengurangkan jerawat. Bergantung pada pencuci muka sahaja merupakan kesilapan yang selalu dilakukan oleh masyarakat. Krim pelembab pula boleh membantu mengurangkan kulit kering, yang boleh disebabkan oleh pencuci muka dan krim rawatan di atas

Sekiranya ada kesilapan atau pertanyaan, mohon maklumkan kepada saya. Sekadar berkongsi ilmu yang ada, semoga bermanfaat dan membantu anda.
Sumber: Clinical Practice Guideline: Management of Acne, January 20122 comments:

 1. Assalamualaikumm..
  Saudara..sy mempunyai jerawat yg semakin d katakan teruk sehingga menyebabkn kesakitan.
  Semakin lama semakin diri sendiri menjadi stress.
  Boleh saudara spesifikan nama jenis ubat yang saudara mentionkn di dalam blog saudara.

  ReplyDelete
 2. Tazzle 10 mg Tablet might be taken on an unfilled stomach or with a feast. It ought to be carefully taken as exhorted by your PCP. The medication will possibly assist you with getting an erection if you are explicitly invigorated.

  ReplyDelete